HISTÒRIA DEL CLUB DEL BARMAN
Tot va començar amb la necessitat,feta il·lusió i de les inquietuds d´uns amics que van determinar el moment d´unir -se i aconseguir un objectiu comú,crear una associació que ajuntes tots els barmans d´Espanya.Era el mes de maig de 1962,les reunions es feien més quotidianes i més formals,ja sabien el que volien.
Aquell grup de veterans i joves, estava format per:Miquel Boadas,Pere Carbonell, Fructuoso Altable, Josep Mª Gotarda, Ramon López, Manuel Villalante, Dionisio Rodríguez, i l´ànima mater, Josep Luis Maruenda, i es van unir Rafael Ramos i Domingo Santana.Tots ells estaven disposats i van decidir llençar-se a l´aventura de crear una Associació de Barmans,i l´hi van posar un nom més col·loquial , atractiu i social:EL CLUB DEL BARMAN.
Lògicament,va passar un temps perquè aquelles idees i inquietuds anessin transformant-se en fets concrets.S´havia de començar per acostar-se a altres professionals per encomanar-los la mateixa il·lusió.Aquests moviments no passaven desapercebuts per la premsa,i durant el mes de juny de 1962,El Noticiero Universal, El Diario de Barcelona, El Correo Catalán y La Vanguardia va anunciar el naixement de l ´Associació de Barmans d´Espanya,El Club del Barman.
A partir d´aquest moment, es comencen a captar socis i es redacten el estatuts de l´Associació, amb l´imprescindible ajuda del senyor Tomàs Domingo,no professional del ram, però molt estimada i unida, tan per la seva amistat personal, i simpatia amb els barmans.
Es va celebrar una assemblea de socis per aprovar els Estatuts del Club del Barman, i al gener de 1963 es presenten al Govern Civil,i es comencen a enviar circulars a llocs distingits d´Espanya amb la intenció de divulgar l´Associació de barmans fundada a Barcelona,per animar-los a participar-hi
Finalment el 28 de juny de 1963, es rep del Ministerio de Gobernación, l´ofici comunicant l´aprovació oficial dels Estatuts, i es convoca una assemblea per comunicar la bona nova als socis i nombrar la primera junta directiva,i va quedar formada així:
Miquel Boadas.President
Tot va començar amb la necessitat,feta il·lusió i de les inquietuds d´uns amics que van determinar el moment d´unir -se i aconseguir un objectiu comú,crear una associació que ajuntes tots els barmans d´Espanya.Era el mes de maig de 1962,les reunions es feien més quotidianes i més formals,ja sabien el que volien.
Aquell grup de veterans i joves, estava format per:Miquel Boadas,Pere Carbonell, Fructuoso Altable, Josep Mª Gotarda, Ramon López, Manuel Villalante, Dionisio Rodríguez, i l´ànima mater, Josep Luis Maruenda, i es van unir Rafael Ramos i Domingo Santana.Tots ells estaven disposats i van decidir llençar-se a l´aventura de crear una Associació de Barmans,i l´hi van posar un nom més col·loquial , atractiu i social:EL CLUB DEL BARMAN.
Lògicament,va passar un temps perquè aquelles idees i inquietuds anessin transformant-se en fets concrets.S´havia de començar per acostar-se a altres professionals per encomanar-los la mateixa il·lusió.Aquests moviments no passaven desapercebuts per la premsa,i durant el mes de juny de 1962,El Noticiero Universal, El Diario de Barcelona, El Correo Catalán y La Vanguardia va anunciar el naixement de l ´Associació de Barmans d´Espanya,El Club del Barman.
A partir d´aquest moment, es comencen a captar socis i es redacten el estatuts de l´Associació, amb l´imprescindible ajuda del senyor Tomàs Domingo,no professional del ram, però molt estimada i unida, tan per la seva amistat personal, i simpatia amb els barmans.
Es va celebrar una assemblea de socis per aprovar els Estatuts del Club del Barman, i al gener de 1963 es presenten al Govern Civil,i es comencen a enviar circulars a llocs distingits d´Espanya amb la intenció de divulgar l´Associació de barmans fundada a Barcelona,per animar-los a participar-hi
Finalment el 28 de juny de 1963, es rep del Ministerio de Gobernación, l´ofici comunicant l´aprovació oficial dels Estatuts, i es convoca una assemblea per comunicar la bona nova als socis i nombrar la primera junta directiva,i va quedar formada així:
Miquel Boadas.President
Josep Mª Gotarda. Vicepresident
Josep Luis Maruenda. Secretari
Dionisio Rodríguez. Vicesecretari
Manuel Villalante. Tresorer
Pere Carbonell. Cantable
Ramon López. Relacions Públiques
Fructuoso Altable.Vocal
Rafael Ramos. Vocal.
Un cop formada la junta,s´intensifica la feina de contactar amb altres barmans de tota la península,amb l´objectiu de formar part del just creat Club del Barman.Mentrestant,arribats al mes de novembre de 1963,es comunica a la I.B.A.(Internatinal Bartenders Asociation),la intenció de ser admesos a aquest organisme internacional.Al mes ,es celebra a l´Hotel Manila (actual Hotel Le Meridien)la presentació oficial del Club al mitjans de comunicació.Tal i com publicaren els diaris de l´època.Aquesta presentació, va ser un clamorós èxit.També per aquelles dates, es rep una carta del president de la I.B.A. felicitant-nos per la creació del Club del Barman,al mateix temps ens preguen un temps d´espera fins a la proper reunió, per fer oficial el nostre ingrés a aquesta norganització.El temps passa mentre s´espera aquesta confirmació, i es van rebent cartes de felicitació de diverses associacions ( Àustria, Argentina, França, Anglaterra, Veneçuela, Suïssa), fins i tot algunes revistes d´aquestes associacions es comprova que la nostra associació figura com a membre de la I.B.A..Arribats a aquest punt,s fa necessari obrir un parèntesi ,que esperem que el lector comprengui.Des dels seus inicis el Club del Barman va posar tot el seu esforç en aconseguir una associació que en grau de respecte i igualtat acollís als barmans de tota Espanya,però això no va ser possible.
No és la nostra intenció buscar responsabilitats,en primer lloc perquè moltes de les persones que en el seu moment van influir d´una manera o una altra a la història ja no està pressents,i en segon lloc perquè aquest no va ser mai el nostre estil.
Diguem només que al 1964 es va crear a Madrid una associació similar a la nostra que amprada pel carisma dels seus iniciadors,i per les circumstancies polítiques de la època,es constitueix com la única associació per actuar legalment amb caràcter "nacional", establint delegacions en varies províncies d´Espanya i aconseguint el reconeixement oficia de la I.B.A.,marginant i colcant dins la il·legalitat el Club del Barman,i com a conseqüència alguns del seus associats van ser pressionats per les autoritats sindicals de l´època. Diguem també, que malgrat tot això, sempre, amb més o menys dificultats, sempre es van mantenir contactes i reunions tant en l'àmbit oficial com a particular, en lloables intents de buscar acostament en postures trobades, però es partia de criteris molt diferents i difícils d'unir.Retornant a fil de la història, diguem que el Club continua organitzant actes, l'any 1966 celebra el seu primer concurs de cockteleria, i munta el seu primer estand, a Hogarotel 6. El mes de maig de 1967 és un mes de trist record per al Club, i tots els seus associats, el motiu és la mort del seu President, el que va ser gran impulsor de l'Associació, gran mestre i millor persona Senyor Miquel Boadas. Però s'havia de seguir endavant, i el Club es prodiga en alguns i importants actes. Se celebra el primer Concurs per a Ajudants de Bar, es col·labora amb ASPACE(Asociación per a l'ajuda a la paràlisi cerebral), s'organitza el primer concurs de cocktails, per a premsa, radio i televisió, es munta un altre estand a Hogarotel 7, on se celebra el Primer Concurs de Cockteleria trofeu Miquel Boadas. Malgrat que durant anys es continuen organitzant actes, aquests són cada vegada més espaiats, a causa dels problemes derivats de la nu la entesa amb l'Associació de la Capital, motiva el desanim i així fins a 1971, pràcticament l'activitat és nul·la.
Diguem també, que malgrat tot això, sempre, amb més o menys dificultats, sempre es van mantenir contactes i reunions tant en l'àmbit oficial com a particular, en lloables intents de buscar acostament en actitudspostures trobades, però es partia de criteris molt diferents i difícils d'unir.Retornant a fil de la història, diguem que el Club continua organitzant actes, l'any 1966 celebra el seu primer concurs de cockteleria, i munta el seu primer estand, a Hogarotel 6. El mes de maig de 1967 és un mes de trist record per al Club, i tots els seus associats, el motiu és la mort del seu President, el que va ser gran impulsor de l'Associació, gran mestre i millor persona Senyor Miquel Boadas.
Però s'havia de seguir endavant, i el Club es prodiga en alguns i importants actes. Se celebra el primer Concurs per a Ajudants de Bar, es col·labora amb ASPACE(Asociación per a l'ajuda a la paràlisi cerebral), s'organitza el primer concurs de cocktails, per a premsa, radi i televisió, es munta un altre estand a Hogarotel 7, on se celebra el Primer Concurs de Cockteleria trofeu Miquel Boadas. Malgrat que durant anys es continuen organitzant actes, aquests són cada vegada més espaiats, a causa dels problemes derivats de la nu la entesa amb l'Associació de la Capital, motiva el desanim i així fins a 1971, pràcticament l'activitat és nul·la.
Amb el pas del temps les noves generacions pressionen perquè el Club del Barman, retorni de nou en l'àmbit professional. De nou, primer tímidament i a poc a poc amb més força, es celebren reunions, i l'any 1981, en una barreja de joves i veterans s'acorden celebrar una Assemblea a la qual acudeixen molts associats, formant-se una nova Junta. Fruit d'aquest ressorgir i entre diversos actes es pot destacar la creació del Trofeu de Cockteleria Ciutat de Barcelona, que se celebra des de 1984 fins al 1993, aconseguint tant el favor del públic, com el de molts professionals de tot Espanya. Per aquestes dates, els canvis són també a la Capital i les relacions amb la A.B.E.(Asociación de Barmans Españoles), pren un nou impuls, que a poc a poc amb la bona voluntat per ambdues parts, que desitgen que les bones intencions prevalguin sobre velles discrepàncies, i així en una sèrie de reunions, fructifica definitivament que Catalunya és a dir el Club del Barman es una a la resta d'Espanya. Destaquem la gran col·laboració del Senyor Antonio Balaguero, responsable de Bacardi-Martini España, i gran amic de tots els Barmans d'Espanya, que medís i va col·laborar en totes les negociacions.Fruit d'aquesta unió és la creació de la F.A.B.E. (Federació d'Associacions de Barmans d'Espanya), que en l'actualitat uneix a 15 associacions, que són:Balears, Catalunya , Cantàbria, Galícia, Gran Canària, Guipúscoa, Lanzarote, Madrid, Màlaga, Navarra, Segòvia, Sevilla, Tenerife, València i BiscaiaAl seu torn la F.A.B.E. aquesta associada a la I.B.A., que agrupa 48 Països.
Diguem només que al 1964 es va crear a Madrid una associació similar a la nostra que amprada pel carisma dels seus iniciadors,i per les circumstancies polítiques de la època,es constitueix com la única associació per actuar legalment amb caràcter "nacional", establint delegacions en varies províncies d´Espanya i aconseguint el reconeixement oficia de la I.B.A.,marginant i colcant dins la il·legalitat el Club del Barman,i com a conseqüència alguns del seus associats van ser pressionats per les autoritats sindicals de l´època. Diguem també, que malgrat tot això, sempre, amb més o menys dificultats, sempre es van mantenir contactes i reunions tant en l'àmbit oficial com a particular, en lloables intents de buscar acostament en postures trobades, però es partia de criteris molt diferents i difícils d'unir.Retornant a fil de la història, diguem que el Club continua organitzant actes, l'any 1966 celebra el seu primer concurs de cockteleria, i munta el seu primer estand, a Hogarotel 6. El mes de maig de 1967 és un mes de trist record per al Club, i tots els seus associats, el motiu és la mort del seu President, el que va ser gran impulsor de l'Associació, gran mestre i millor persona Senyor Miquel Boadas. Però s'havia de seguir endavant, i el Club es prodiga en alguns i importants actes. Se celebra el primer Concurs per a Ajudants de Bar, es col·labora amb ASPACE(Asociación per a l'ajuda a la paràlisi cerebral), s'organitza el primer concurs de cocktails, per a premsa, radio i televisió, es munta un altre estand a Hogarotel 7, on se celebra el Primer Concurs de Cockteleria trofeu Miquel Boadas. Malgrat que durant anys es continuen organitzant actes, aquests són cada vegada més espaiats, a causa dels problemes derivats de la nu la entesa amb l'Associació de la Capital, motiva el desanim i així fins a 1971, pràcticament l'activitat és nul·la.
Diguem també, que malgrat tot això, sempre, amb més o menys dificultats, sempre es van mantenir contactes i reunions tant en l'àmbit oficial com a particular, en lloables intents de buscar acostament en actitudspostures trobades, però es partia de criteris molt diferents i difícils d'unir.Retornant a fil de la història, diguem que el Club continua organitzant actes, l'any 1966 celebra el seu primer concurs de cockteleria, i munta el seu primer estand, a Hogarotel 6. El mes de maig de 1967 és un mes de trist record per al Club, i tots els seus associats, el motiu és la mort del seu President, el que va ser gran impulsor de l'Associació, gran mestre i millor persona Senyor Miquel Boadas.
Però s'havia de seguir endavant, i el Club es prodiga en alguns i importants actes. Se celebra el primer Concurs per a Ajudants de Bar, es col·labora amb ASPACE(Asociación per a l'ajuda a la paràlisi cerebral), s'organitza el primer concurs de cocktails, per a premsa, radi i televisió, es munta un altre estand a Hogarotel 7, on se celebra el Primer Concurs de Cockteleria trofeu Miquel Boadas. Malgrat que durant anys es continuen organitzant actes, aquests són cada vegada més espaiats, a causa dels problemes derivats de la nu la entesa amb l'Associació de la Capital, motiva el desanim i així fins a 1971, pràcticament l'activitat és nul·la.
Amb el pas del temps les noves generacions pressionen perquè el Club del Barman, retorni de nou en l'àmbit professional. De nou, primer tímidament i a poc a poc amb més força, es celebren reunions, i l'any 1981, en una barreja de joves i veterans s'acorden celebrar una Assemblea a la qual acudeixen molts associats, formant-se una nova Junta. Fruit d'aquest ressorgir i entre diversos actes es pot destacar la creació del Trofeu de Cockteleria Ciutat de Barcelona, que se celebra des de 1984 fins al 1993, aconseguint tant el favor del públic, com el de molts professionals de tot Espanya. Per aquestes dates, els canvis són també a la Capital i les relacions amb la A.B.E.(Asociación de Barmans Españoles), pren un nou impuls, que a poc a poc amb la bona voluntat per ambdues parts, que desitgen que les bones intencions prevalguin sobre velles discrepàncies, i així en una sèrie de reunions, fructifica definitivament que Catalunya és a dir el Club del Barman es una a la resta d'Espanya. Destaquem la gran col·laboració del Senyor Antonio Balaguero, responsable de Bacardi-Martini España, i gran amic de tots els Barmans d'Espanya, que medís i va col·laborar en totes les negociacions.Fruit d'aquesta unió és la creació de la F.A.B.E. (Federació d'Associacions de Barmans d'Espanya), que en l'actualitat uneix a 15 associacions, que són:Balears, Catalunya , Cantàbria, Galícia, Gran Canària, Guipúscoa, Lanzarote, Madrid, Màlaga, Navarra, Segòvia, Sevilla, Tenerife, València i BiscaiaAl seu torn la F.A.B.E. aquesta associada a la I.B.A., que agrupa 48 Països.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada